Amit a koffein megítéléséről tudni érdemes mindenkinek

619
HOZZÁSZÓLÁS:

Talán a legjobban félreértett „puha drog” hétköznapjainkban a koffein. Úgynevezett ‘xantinokattartalmaz, amelyek a központi idegrendszer, a hasnyálmirigy és a szív működését élénkítik. Egy csésze kávé azzal dob fel minket, hogy mozgósítja a glikogént az izmokban és a májban lévő raktárakból, megnövelve az agy glükózelkave-05látását. – Ezért érezzük átmenetileg éberebbnek magunkat a kávé elfogyasztása után.

A baj csak az, hogy körülbelül egy órán belül a vércukorszint esni kezd, ami fáradtságérzetet kelt, és csökkenti munkaképességünket. A legtöbben ezen újabb csésze kávéval segítenek, vagy a cukorhiányt pótolják az agy táplálására.

A koffein a szívverést is gyorsítja és szabálytalanná teszi. Fölösleges savtermelést indít be a gyomorban; megnöveli a vérnyomást és ezáltal a gyomorfekély, valamint az érelmeszesedés kockázatát. Az idegrendszert is károsítja, mivel hatással van az idegsejtek között az információt szállító vegyi anyagokra, a neurotranszmitterekre. ⇒ Minél nagyobb koffeinadagokkal bombázzuk a szervezetet, annál tetemesebb lesz az okozott kár!

Gyakran fogyasztott koffeintartalmú italok:

  • Egy csésze kávéfőzőn lefőzött kávé hozzávetőleg 110 mg koffeint tartalmaz.
  • Egy mini presszókávé 350 mg koffeint tartalmaz csészénként.
  • Az 5 percig főzött tea körülbelül 40 mg koffeint tartalmaz csészénként.
  • A kóla koffeintartalma 20-50 mg.

Példaként >>> A kávé és a tea rabjai gyakorta hiszik, hogy reggeli csésze kávéjuk vagy teájuk nélkül nem képesek felébredni és végigcsinálni a napot. Ezt a csészét persze újabbak meg újabbak követik. Ha azonban 3-8 csészényit fogyasztanak el naponta, ezzel olyan mennyiségű koffein jut a szervezetükbe, amelynek már orvosi kihatásai is lehetnek.

A koffeinfüggőségről

Szervezetünk az alkalmazkodás csodája. Bárki, aki szakított koffeinfüggőségével, tudja, hogy néhány nap után, amikor a szervezet beindította saját endorfin-termelését a koffein pótlására, olyan feldobottságot és örömérzést tapasztalhat, amelyre a koffein soha nem képes. Ez az öröm olyan mély és teljes, hogy akik átélik, csak a legritkább esetben térnek vissza a koffein pótszeréhez.

A koffeinről leszokók gyakran panaszkodnak influenzás tünetekről: izületi fájdalmakról, rossz közérzetről, fejfájásáról, akár még nátháról is. Ezek a panaszok jellegzetesen 2-3 napig tartanak.
Gondoljuk át még egyszer, hogy mekkora károkat is okozhattunk szervezetükben azzal a tömérdek csésze kávéval, ha a leszokás tünetei ilyen fájdalmasak!
Érdemes hát feltenni a kérdést: Vajon valóban szükségünk van erre?!

619
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]